top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Braes

Ergonomie op kantoor


De voordelen voor werkgever en werknemer

Ergonomie op kantoor. Wat is het? Wat betekent dit eigenlijk en welke voordelen brengt het met zich mee? Kom het allemaal te weten in de volgende tekst.


Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens, zodat we optimaal kunnen functioneren. Laat optimaal functioneren nu net het doel zijn van elke werkgever voor zijn werknemers. Investeren in een functionele omgeving voor de werknemers is dus zeker het afwegen waart.

Ergonomie kan opgedeeld worden in cognitieve en fysieke ergonomie. Cognitieve ergonomie richt zich op de mentale processen zoals stress, de werkbelasting en mens-computerinteractie. Fysieke ergonomie gaat over je werkhouding, repeterende bewegingen en het inrichten van je werkplek.Door rekening te houden met bovenstaande aspecten kan de werkomgeving een heel stuk verbetert worden. Factoren zoals geluidsoverlast, gevoelstemperatuur, storend lichtinval, soorten zitplekken,… beïnvloeden allemaal de productiviteit. Een gezonde en veilige werkomgeving zorgen ervoor dat werknemers zich fysiek en mentaal beter voelen op het werk. Wanneer de werknemers zich beter voelen op het werk is er minder ziekteverzuim en stijgt de productiviteit.

Het aanschaffen van enkele ergonomische bureaustoelen kunnen al een groot positief effect hebben op de lichaamshouding en productiviteit van de werknemers. Ieder lichaam is anders denk daarom ook aan hulpmiddelen zoals een beeldschermhouder of voet-, arm- en ruggensteun.


Thuiswerken?

De corona crisis heeft er voor gezorgd dat we massaal zijn gaan thuiswerken. Ook hier is het belangrijk de voorgaande principes toe te passen. Werk jij vaak thuis? Probeer dan ook deze werkplek ergonomisch te maken!


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page