RTOC repro

Bel ons nu !

+32 (0)11/53.38.54

You are here

Over RTOC repro

RTOC repro: een familiebedrijf!Familiale onderneming van de 2de generatie

De afkorting ‘RTOC’ stond oorspronkelijk voor ‘Reprocenter’, ‘Tekenmaterialen’, ‘Offset’ en ‘Copycenter’. De activiteiten evolueerden weliswaar mee met de tijd, maar de naam is gebleven. Idem dito geldt dat voor de familiale band, want vandaag maken moeder Lucienne Vos en zoon David Braes deel uit van het vijfkoppige medewerkersteam. Anno 2016 is Calipage-RTOC Repro een moderne vakhandel, die een totaalservice biedt voor de hedendaagse KMO en particulier, met het hoofdaccent op kantoormateriaal, kantoormeubilair, planafdruk en copycenter.

 

David Braes: “Zoals bij vele andere collega’s liggen ook de wortels van deze kantoorvakhandel in een vorige generatie. Het is namelijk Wilfried Braes die in 1987 van start ging met een planafdrukcenter. Hij werkte aanvankelijk bij Unilever, maar wegens rugklachten ging het van kwaad naar erger, én is hij er na 15 jaar uitgestapt. Als ‘computerfreak’ avant la lettre, die zelf ook zijn eigen computerprogramma’s schreef, is hij als vanzelf bij die activiteit van ‘planafdrukken’ uitgekomen. Het toeval wil dan dat hij op een begrafenis een neef tegen het lijf loopt, die met een groothandel actief is in de wereld van de tekentafels en -materialen. Het vervolg kan je zó schetsen: de tekentafels kwamen erbij, vervolgens de tekenpennen, daarna de balpennen, het schoolgerief, het papier én de classeurs.”


David Braes: “Het ging zelfs zo snel bergopwaarts dat er al in 1988 uitgebreid werd naar een drukkerij, een activiteit die echter in de loop van de jaren uitgedoofd is en zo goed als digitaal geworden is. Trouwens ook de tekentafels zijn anno 2016 ‘software’ geworden. Een mens, máár ook deze vakhandel, moet dus mee evolueren met zijn tijd! Zelf ben ik in 1999 in de zaak gekomen, na eerder afgestudeerd te zijn als architecturaal vormgever aan het PHIKO in Hasselt. Direct na mijn studies heb ik nog een tijdje gefreewheeld, én was ik eigenlijk meer als skimonitor en als mountainbiker onderweg.”


David Braes: “Een volgende grote stap voorwaarts was de verhuis naar ons huidig pand in 2002, waar we beschikken over een totaaloppervlakte van zo’n 300 m², waarvan het grootste deel winkeloppervlakte en kantoren is, en een kleiner deel, stockageruimte. Buiten het feit dat we hier goed gelegen zijn aan een belangrijke invalsweg, is vooral onze ruime parking een meerwaarde, zéker voor de architecten die vaak met grote pakketten afkomen. Toegegeven, ten opzichte van een vestiging in de stad is hier veel minder passage, maar het voordeel is dan weer dat iedereen hier letterlijk voor de deur kan parkeren. Terugkijkend op de geschiedenis van onze zaak is voor mij toch het belangrijkste dat we altijd een stabiel familiebedrijf gebleven zijn.